lauantai 11. lokakuuta 2014

Linnankoskipäivän puistojuhla

Linnankoskipäivä toteutettiin tänä vuonna perinteisellä ohjelmalla mutta tyystin uudella tavalla! Päivään on aina kuulunut puhe- tai väittelykilpailu. Niin tänäkin vuonna. Tosin puheet pidettiin Kaupunginpuistossa Hyde Park -corner tyyppisesti. Sana oli vapaa! Lukiolaiset ja yleisö saivat puhua valitsemastaan aiheesta, herättää tunteita ja ajatuksia, ja kylläpä he sen tekivätkin!
Päivä alkoi lukiolla alumnien vierailuilla. Parisenkymmentä LiLun entistä opiskelijaa oli tullut kertomaan omista opiskeluistaan: paikalla oli kauppatieteen, hammaslääketieteen, valtiotieteen, kasvatustieteen ja valokuvauksen opiskelijoita. Myös teknisen alan, kemian ja muiden insinööriteiden opiskelijoita, unohtamatta kuvataidetta, lääketiedettä ja kieliä ja terveydenhuoltoalaa ja...

Päivän kuvasatoa Jaakko Palinin tallentamana löytyy LiLun kotisivulta: Linnankoskenpäivän kuvat.

Lisätiedoissa oman kamerani otoksia koululta ja Kaupunginpuistosta. Koetin valita vähän Jaakon kuvista poikkeavia kuvakulmia, mutta selvästi samassa tapahtumassa olemme olleet paikalla :)



Alumnien esittely.


 Roope kertoi kauppatieteen opinnoista Aalto yliopistossa. Hän oli aikanaan lukiomme "huippututor" eikä taito ole mihinkään kadonnut. Alumnien tapaaminen on paitsi lukiolaisillemme mainio tilaisuus tutustua eri opiskelumahdollisuuksiin myös opettajakunnalle tilaisuus tavata entisiä lukiolaisia.


Janette ja Jimi toimivat koko päivän ajan juontajina. Selkeästi ja edustavasti! Tässä juontajapari kahvilla ennen ruokailua ja Kaupunginpuiston kansanjuhlaa.



 Hyvissä ajoin aamupäivällä oli Vaxi-Jari lähtenyt kuljettamaan äidinkielenluokan puhujapönttöä Kaupunginpuistoon. Täytyyhän puheen pitäjille olla paikka! vaikka Hyde Parkissa ajatuksellisesti ollankin.
 Lokakuun 10. päivä - Aleksis Kiven päivä - oli samalla myös Porvoon markkinapäivä. Kaikki nämä punoutuivat hienosti yhteen Linnankosken päivän tapahtumissa.

Sen lisäksi, että Linnankoski (alias Vihtori Peltonen) oli innostava puhuja hän oli kirjailija ja monissa asioissa lähellä tavallisia ihmisiä, joiden elämänolosuhteita hän pyrki parantamaan. Sivistykseen ja uuden oppimiseen hän uskoi vahvasti: Linnankoski oli mukana perustamassa suomenkielistä kansakoulua ja oppikoulua - Linnankosken lukion edeltäjää Porvoon suomalaista yhteiskoulua.

Tänä päivänä puhumme tiedottamisesta ja some-julkisuudesta. Linnankoski oli mukana perustamassa Uusimaa-sanomalehteä 120-vuotta sitten. Hän uskoi tietoon ja sen saattamiseen kaikkien ulottuville!



Musamaikka-Anu virittää kitaraansa ennen juhlan alkua.


Ja saapuipa vielä Johanneksen hahmokin paikalle kuuntelemaan, miten kaupungissa juhlistetaan hänen mukaansa nimetyn Linnankosken aukion avaamista. Luulen, että hän oli näkemäänsä ja kuulemaansa hyvin tyytyväinen!

 Kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula toivotti kaupunkilaiset tervetulleiksi ja suoritti avaamisen yhdessä apulaisrehtori Erkki Toivasen ja päätoimittaja Jari Lammassaaren kanssa.


 Linnankosken Senioreiden tervehdys musiikin muodossa.

 Kaupunkinpuutarhuri Mikko Kaunisto kertoi patsaan ja puiston sekä nyt avatun Linnankosken aukion vaiheista.


 Draama1-kurssilaisten toteuttama "Hahmo performanssi"  oli tuomassa yleisölle hyvää mieltä ja iloa! Olihan Linnankoskikin unelmoija, saippuakuplien puhaltaja...


 Paljon kaupunkilaisia ja Linnankosken ystäviä oli kokoontunut lukiolaisten lisäksi tapahtumaan.

 Puhelilpailuun osallistui kaikkiaan 7 puhujaa. Aiheet - vaikka puhujat olivat ne valinneet toisistaan tietättä - sivusivat kaikki Linnankosken omia teemoja: miten tietotekniset taidot vaikuttavat tämän päivän ihmisiin, eriarvoistaako osaaminen? miten ihmiset kohtelevat toisiaan, osaammeko olla sosiaalisia, ottaa toisemme huomioon, olemaan inhimillisiä?

Linnankoski oli maamme ensimmäinen psykologisten romaanien kirjoittaja. Hän pohti syyllisyyttä ja miten omia vääriä tekoja voisi sovittaa. Teoksessaan Pakolaiset Linnankoski kuvaa miten juorut ajavat perheen muuttamaan toiselle paikkakunnalle.

Luulen, että Linnankoski olisi kuunnellut vakavana mutta tyytyväisenä lukiolaisten kertomuksia tämän päivän kiusaamiskokemuksista. On tärkeää, että kipeistä ja hävettävistäkin asioista uskalletaan puhua ja tuoda ne julkisesti esiin. Saimme paljon ajattelemisen aihetta!


Puhekilpailun äänestys toteutettiin ensimmäistä kertaa sähköisesti. Linkin kautta löytyi puhekilpailun äänestyshuone, jossa saattoi antaa oman äänensä.












 Kuoron esiintymisen jälkeen oli sähköiset äänet "laskettu" ja voittajat julistettiin.

Tämän vuoden kolme parasta olivat Olli, Severi ja Sofia. Meksikolainen vaihto-opiskelija Sofia oli ensimmäinen koko puheiden historian aikana, joka piti puheensa englanniksi.

 Tapahtuman päätteeksi Johannes ja Jussi keskustelivat puiston keltaisten puiden katveessa: Hienosti toteutettu juttu! he totesivat. Jussille suuret kiitokset sähköisen äänestyksen järjestämisestä ja toteutuksesta!

Ja sitten saikin Vaxi-Jari napata puhujapöntön rattaille ja toimittaa sen takaisin äidinkielen luokkaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti