Kipinä - Gnistan 2015 toteutettiin (3.2.15) Porvoon Campuksella. Hieno juttu: Haaga-Helian (paras ikinä!) opiskelijaryhmä oli tehnyt hyvää työtä. Kaikki hommat toimivat alkaen näytteilleasettajien kahviosta ja päätyen loppuroudausten sujuvuuteen. Paljon oli vaivaa nähty ja uutteraa työtä tehty. Suuri kiitos kaikille teille! Eikä yhtään vähempiarvoista ole koko toisen asteen oppilaitosverkoston työpanos. On ollut hienoa tehdä yhteistä projektia, johon jokainen Porvoon alueen toisen asteen oppilaitos ja ammattikorkeakoulu osallistuu.
Opiskelijat aloittivat puolilta päivin rakennustalkoot. Peruskoulun oppilaat eivät tänä vuonna osallistuneet ollenkaan, joten painopiste oli vanhemmissa ja tapahtuma ajoittui klo 14 - 19.30 välille. Soundchekissä Swish Birds (LiLun ja BoGyn opiskelijoiden bändi).
Swish Birds oli edustamassa sekä Linnankosken lukiota että Borgå Gymnasiumia. Lukiossa tehdään tänä päivänä paljon muutakin, kuin päntätään. Myöhemmin illan aikana kuultiin puheenvuoroja verkostoitumisen tärkeydestä. Luovuus, itsensä ilmaiseminen ja taide ovat tärkeitä osia ihmisen - myös nuoren - elämässä. Taide, harrastukset ja mielenkiinnon kohteiden löytyminen voivat olla avain tulevaisuuden suuntiin ja jopa ammattiin ja työhön. Kaikista ei tule taiteilijoita mutta moni voi löytää kiinnostavia verkostoja oman harrastuksensa kautta.
Swish Birds -bändin kohdalla ainakin tapahtuma toimi käyntikorttina. Aika moni kävi kehumassa bändiä ja ihmettelemässä heidän taitotasoaan. Aina ei tarvitse olla "erityslukiossa", että pääsisi kehittämään taitojaan. LiLussa musiikissa, kuvataiteessa, draamassa ja liikunnassa voi suorittaa lukiodiplomin.
Moni Haaga-Helian ja Laurean opiskelija käytti kahvituntinsa musiikkia kuunnellen. Tiedon ja taidon portaat kulkevat käsikädessä!
Lis-Marie Enroth-Niemi (Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Porvoon yksikön johtaja) avasi tilaisuuden ja toivotti tervetulleiksi osallistujat ja näytteilleasettajat.
Paneelissa olivat mukana Leila Suontila (Mercuri Urval, konsultti), Salla Koivunen (HUS, henkilöstönkehittämispäällikkö), Heli Koskenniemi (YES-Uusimaa, aluepäällikkö), sekä Antti Kekäläinen ja Sami Suppola (opiskelija, yrittäjä, Ansa Production).
Antti ja Sami (nuoria start up -yrittäjiä) korostivat verkostoitumisen tärkeyttä. "Pitää olla mukana monissa jutuissa ja nähdä enemmän mahdollisuuksi kuin uhkia." Salla Koivunen muistutti, että tulevaisuuden töistä ei tiedä vielä kukaan. "Opiskele sellaista alaa, mikä aidosti kiinnostaa." Työllisyyden suhteen kukaan ei voi sanoa mitään varmaa, myös julkisen puolen (esim. hoito-alan) työllistävä vaikutus saavuttaa jossain vaiheessa kasvuhuipun.
Leila Suontila kertoi olevansa 100 % humanisti, joka tänä päivänä (latinan ja historian opintojen jälkeen) rekrytoi ylempiä toimihenkilöitä ja johtajia. "Yksi koulutus voi johtaa todella erillaisiin töihin!" Heli Koskenniemi muistutti, että tulevaisuuden työmarkkinat ovat Europan ja maailman laajuisia. "Siivet vaan selkään", koko työuraa ei tarvitse tehdä ulkomailla, mutta tilaisuuksia on myös muualla kuin Suomessa.
Riittääkö some-näkyvyys? Sami ja Antti olivat sitä mieltä, että hienon sähköisen presentaation lisäksi tarvitaan muutakin saadakseen hyvän työpaikan ja luodakseen eteenpäin vieviä kontakteja. "Kannattaa olla Yes-mies ja lähteä moneen toimintaan mukaan!"
Illan yleisöluennoitsija oli Janne Cederberg, joka kertoi sähköisestä ylioppilastutkinnosta. Aivan loistava esitys suuresta YO-tutkintoon liittyvästä muutoksesta! Opettajan rooli muuttuu (sekä muuttuvan YO-kokeen että uuden OPS:n velvoittamana) entistäkin enemmän valmentajaksi, sparraajaksi ja mentoriksi. Vanhempien rooli muuttuvassa tilanteessa vapisee: enää ei voi opastaa omien kirjoitusmuistojen pohjalta omia lapsiaan. "Yksi asia ei muutu: pitää olla riittävästi eväitä, että jaksaa tehdä YO-kokeen", sanoo Janne Cederberg.
Hienoja linkkejä Jannen vinkkaamana:
Digabi
Abitti
Humans need not apply
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti