tiistai 25. syyskuuta 2012

Viimeisen illan ohjeet abiturientille


Viimeisenä iltana kaiken opiskelutyön pitäisi olla paketissa. Abin kannattaa käyttää kirjoituksia edeltävä iltapäivä ja ilta keräämällä voimia seuraavan päivän koekoitokseen Tässä ohjeita ja vinkkejä:


- ulkoile tai harrasta liikuntaa 
- varmista, että kaikki huomenna kokeeseen tarvittavat välineet ovat valmiina (vähintään kaksi lyijytäytekynää, lyijyä, pyyhekumi, viivotin - matematiikan kokeeseen tarvittavat harppi ja kulmaviivain, pari värikynää, joilla voi elävöittää kaavioita ja karttoja)
- tarkista, että lempiverkkarisi, villasukkasi ja hupparisi on odottamassa (pukeudu lämpimästi - joskus salissa voi olla vilpoisen tuntuista). Kerrospukeutuminen helpottaa lämmönsäätelyä, jos tuleekin hiki!
- jos tarvitset lääkkeitä kokeen aikana, merkitse lääkepakkauksen päälle oma nimesi: lääkkeet annetaan valvojalle, jolta niitä kokeen aikana voi pyytää nostamalla käden ylös (palvelu pelaa!)
- katso, että jääkaapissa on riittävästi mieluisia evästarvikkeita (Suosituksia: lämmintä juotavaa, voileivät pitävät hyvin nälkää ja niitä on helppoa syödä, hedelmänpaloja pakasterasiassa, nopeaa energiaa saat suklaasta tai irtokarkeista. Älä lähde kokonaan sokerilinjalle vaan varaa oikeaa ruokaa mukaan!) Lilulaiset laittavat eväänsä usein pieneen koriin. Se on kätevä kantaa ja se on valvojien nopeaa tarkistaa.
- ajattele jo, että tulet olemaan kokeessa täydet kuusi tuntia. Aikaa on, ehdit hyvin tehdä kokeen huolella ja tarkistaa huolella. Ylioppilaskoe on tärkeä koe, eikä sen tekemisessä kannata kiirehtiä. Mikään ei harmita niin paljoa kokeen jälkeen kuin se että on tehnyt kiireessä huolimattomuusvirheitä!
- mene ajoissa nukkumaan ja laita kello aamulla herättämään hyvissä ajoin
- varaa aikaa koululla ennen kokeen alkua käydä tavarat hermoilematta läpi ja piipahtaa vessassa
- jätä kaikki tarpeeton ja varsinkin arvokas kotiin - tavarat kuten kännykkä ja rahapussi - säilytetään kokeen ajan kansliassa mutta suuremmat laukut, reput ymv. jätetään naulakkoihin