tiistai 13. joulukuuta 2011

Lucia 13.12.

Linnankosken lukion väki pääsi nauttimaan Lucia-aamua Borgå Gymnasiumin kanssa, kun Lucia-neito seurueineen tuli tuomaan valoa ja iloa koulullemme. Lucia-aamu on ollut aikaisemmin LiLunkin ohjelmassa joka vuosi, jostain syystä traditio on päässyt unohtumaan. Kiitos naapureille kauniista laulusta ja rauhaisesta, tunnelmallisesta joulun odotuksen hetkestä!

Lucian päivää vietetään Pyhän Lucian muistoksi 13. joulukuuta.Muistopäivä kuuluu alun perin katoliseen pyhimyskalenteriin, mutta nykyisin sitä vietetään ennen kaikkea ruotsinkielisessä kulttuurissa. Perinteeseen kuuluu Lucia-neito, joka on pukeutunut valkoisiin vaatteisiin,punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun ja pitää kädessään kynttilä.
Ajatuksena on, että Lucia tuo valoa talven pimeyteen. Lucia (lat. lux, valo) on suomennettuna Valotar. Juliaanisessa kalenterissatalvipäivänseisaus osui keskiajalla Lucian päiväksi, ja tämän vuoksi päivää vietetään valon juhlana. Vuoden pisimpään yöhön ja valon juhlaan liittyneet pakanalliset tavat ja uskomukset yhdistyivät Lucian nimeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti