torstai 24. tammikuuta 2013

JO! päivä 2013

 Tämän vuoden JO! päivä tarjosi kaikille koulutustaan miettivälle mahdollisuuden tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin, joita itäisemmällä Uudellamaalla on tarjolla. "Pahvi-Peter" oli LiLun vetonaulana ja myyntitykkinä. Lukiomme tarjoaa monipuolista ja hyvää opetusta niin kielten, luonnontieteiden, yhteiskuntatieteiden, taiteiden saralla, esittäviä taidemuotoja unohtamatta. Lukiodiplomin voi tehdä kuvataiteessa, liikunnassa, musiikissa ja teatteritaiteessa. Käsityödiplomien rakentelu on paraikaa käynnissä.Fool´s Champagne oli LiLun "suurlähettiläänä" jo toisen kerran JO! päivässä. Sampo, Juska ja Miika ovat palanneet armeijan harmaista ja pääsevät nyt paremmin vielä lukiota suorittavien Juhon, Nicon ja Leon kanssa treenaamaan ja keikoille.


 JO! päivän päätteeksi Roman Schatz kertoili värikkäästi omista oppimiskokemuksistaan. Esityksensä alussa hän kannusti kaikkia nuoria suorittamaan tutkinnon: Roman itse oli jättänyt omat opintonsa kesken puolta vuotta ennen valmistumistaan ranskan ja saksan kielen opettajaksi. Tutkinto - vaikka tuntuisikin, ettei se ole juuri sitä mitä haluaisi - kannattaa suorittaa, koska sen päälle voi luoda jotain lisää.

Roman kertoi värikkäästi omista "kantapään kautta" tapahtuneista oppimiskokemuksiaan. Kieltenopiskelun parhaaksi tavaksi hän kehui "audioseksuaalista metodia"  - joka kyllä hänen mukaansa estää useamman rinnakkaisen kielen yhtäaikaisen opiskelun tehokkaasti. Jos tunnette kirjailija ja toimittaja Schatzin tuotantoa, voitte vain kuvitella, kuinka huikeita tarinoita hän kertoi tämän metodin avulla opiskelusta!

Schatz peräänkuulutti "homo ludens" -tyyppistä oppimista: leikkivä ihminen oppii paljon paremmin kuin ahdistavalla ja autoritaarisella tavalla toteutettu opetus. "Ahdistus on oppimisen suurin este!", hän sanoi.

Perinteisesti oppimista on motivoitu negaatioiden kautta: "Sinusta ei tule mitään, jos et suorita tutkintoa." "Et ikinä saa työtä / vaimoa/miestä / rahaa jos et käy kouluja." Schatzin mielestä oppiminen on silkkaa anarkiaa: opit ymmärtämään maailmaa, käyttämään sitä omaksi ja muiden hyödyksi,  löydät uusia tuntemattomia alueita ja - oppiminen on elämän tarkoitus! Sitten kun et enää opi uutta ja kehity, olet kuollut!

 Loppuun vielä buffi huomisesta (pe 25.1.2013 klo 18.30) LiLu-showsta. Tässä epävirallinen biisilista ja muutama kuva keskiviikon harjoituksista. Huomatkaa, että Fool´s Champangne on mukana kolmella biisillä!!! Kannattaa saapua paikalle.