tiistai 13. elokuuta 2013

Koulurauhan julistus ensimmäisenä koulupäivänä

 Myrttinen sr testasi vähän ennen koulun kellon helähdystä kuvauspaikan. Kaikki uudet lilulaiset pääsevät kuvaan heti nimenhuudon jälkeen. Tästä se taas pyörähtää käyntiin!

Niko ja Jorma melkein meinasivat myöhästyä avajaistilaisuudesta - reippain askelin kohti juhlasalia.Opiskelijakunta-aktiivit Maria ja Harri julistivat koulurauhan:

Arvoisat opiskelijat, opettajat ja muu koulun henkilökunta.
Koulurauha julistetaan tänä vuonna kahdennenkymmenennen kolmannen kerran. Sitä on julistettu ympäri Suomea ja tänä vuonna julistuksen valtakunnallinen paikkakunta on Pori.


Tänä vuonna uutuutena on mahdollisuus kuunnella koulurauhatyöryhmän oppilaiden laatima julistusteksti myös netissä itselle parhaiten sopivana aikana. Julistus on kuunneltavissa suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja viroksi. Työryhmän oppilas Kalle Seppälä sävelsi Koulurauhaleirin innoittamana Koulurauhabiisin, joka on kuunneltavissa osoitteessa:
http://www.youtube.com/watch?v=BQvnd25JPjo

Mitä se koulurauha oikein tarkoittaa?
Koulurauhaan sisältyy kaikki, mikä tekee opiskelustamme nautittavaa ja turvallista. Sitä, ettei kukaan kiusaa saatika syrji toista. Tavoitteena on se, ettei kukaan jäisi yksin, vaan kaikilla olisi joku, johon turvautua. Täällä LiLussammekin kohtaa harmillisen usein toisten kiusaamista, vaikka se usein tapahtuukin muka piilossa, niin etteivät opettajatkaan sitä huomaa. Mutta näin lukuvuoden aluksi voisimme kaikki pyrkiä parempaan ja luvata toisillemme, ettemme kiusaa, ettemme tahallamme aiheuta toiselle pahaa mieltä.
Paulan ja Anun musiikkiesitys.


Koulurauha sisältää myös aatteen tasa-arvoisuudesta, eli siitä, että kukaan ei pitäisi itseään toista korkeammassa arvossa, tai itseään vähemmän arvossa kuin toista. Etteivät opettajat suosisi toisia opiskelijoita, vaan kokisivat kaikki opiskelijat saman arvoisiksi ja yhtä tärkeiksi yhteisömme kannalta. Tasa-arvon takia meillä jokaisella tulisi olla samanlaiset mahdollisuudet kaikkeen, eikä meitä saisi erotella senkään mukaan, mihin ns. "klikkiin" kuulumme koulussa.

 Koulurauha on monia muitakin asioita, mutta se kaikki lähtee meistä itsestämme ja asenteistamme. Kun hymyyn vastaa hymyllä, siitä ei voi seurata mitään pahaa.
 Julistuksen lopuksi kaikki opiskelijat kättelivät toisiaan ja toivottivat hyvää ensimmäistä koulupäivää toinen toisilleen. "Muista, että sinä olet tärkeä ja arvokas!"

Urhoollinen 11A ohjausryhmä jäi hoitamaan apulaisrehtorin opastamana tuolien keräämistä. Hienosti ja leppoisissa tunnelmissa alkoi tämä kouluvuosi 2013-2014.