maanantai 21. lokakuuta 2013

Linnankoski-seuran 117-vuotismatinea

 Linnankoski-seuran matinea oli tänä vuonna erityinen: tänä vuonna tulee kuluneeksi 100-vuotta Vihtori Peltosen (Johannes Linnankoski) kuolemasta.

Esa Vesala esitti Johannesta kuvaelmassa "Olavi & Metsänneito ja Gaselli".

Disa ja Roosa esittivät Anu T-B:n säestämänä Uusmaalaisen laulun, joka on Johannes Linnankosken sanoittama. Tämä laulu ei ole kovin tunnettu - kannattaisi laittaa videona esille: niin kauniisti tyttöjen äänet soivat yhteen.

 Kuvaelmassa esiintyivät Esan lisäksi Olli-Pekka Juhola, Karoliina Kutvonen ja Krista Riekkinen. Otteet olivat romaanista Laulu tulipunaisesta kukasta. Kuvaelman oli ohjannut draamaopettaja Leila Kiviluoma.


 Kirjailija Ulla-Lena Lundberg sai Linnankoskimitallin. Kirjalija kertoi, että kuullessaan mitallista hän ajatteli "nyt kyllä Linnankoski kääntyy haudassaan kun mitalli annetaan minulle, ruotsiksi kirjoittavalle kirjailijalle". Hän arvosti mitallia ja sen kantamaa ajatusta kaunokirjallisuuden merkityksestä yli kielirajojen. Lundberg luki kirjastaan "Is" otteen ruotsiksi, ja sama kuultiin myös suomennettuna. Vahva ja ilmeikäs teksti on vetovoimaista kummallakin kielellä.

 Toinen mitalli luovutettiin teollisuusneuvos Risto Anttoselle. Hänen puheensa käsitteli yritysten ja organisaatioiden johtamisen muutoksia. Johtamisen tavat ovat muuttuneet radikaalisti. Hän kertoi esimerkkejä suomalais-kiinalaisista yhteisyrityksistä, joissa eri kulttuureista nousevat johtamistavat tulevat esiin.

Tämän päivän työ on tietointensiivistä työtä. Sellainen työ vaatii erilaista johtajuutta kuin mitä suuryrityksissä aikaisemmin harrastettiin. Ihminen ja luovuus ovat keskiössä, enää ei voi johtaa pelkästään kontrolloimalla. Johtajista on tullut kannustajia ja innostajia.

Toimitusjohtajien suuret bonukset saivat Anttoselta kritiikkiä. Yksittäisten ihmisten palkitseminen ei muutenkaan ole enää tarkoituksenmukaista: nykyisin työ tehdään tiimeissä ja ryhmissä. Tehdään yhdessä ja onnistutaan yhdessä!

Linnankosken suvun tervehdyksen esitti Juhani Linnankoski, joka on tällähetkellä sukunsa vanhin.
Hän on Vihtori Peltosen pojan poika.

Kuvassa näkyy taustalla Linnankosken mitallin reliefi, samanlaiset (vaikka pienemmät) mitallit jaettiin tänään kirjailija Ulla-Lena Lundbergille ja teollisuusneuvos Risto Anttoselle.