tiistai 26. marraskuuta 2013
JO! marraskuussa 2013
JO! messut tänään Campuksella JO kolmatta kertaa. Mukavan näköistä messumeininkiä ainakin puolen päivän maissa: ruotsinkielisten yläkoulujen ja AE:n oppilaat olivat kiertelemässä ständeillä ja kuuntelemassa laadukasta ohjelmaa.
Lisätiedoissa ajatuksia JO!messuista - menneisyydestä ja (toivottavasti) tulevaisuudesta.
Kolme vuotta sitten toisen asteen OPOt ideoivat yhdessä iltatapahtuman, jossa kaikki alueen jatko-opintoa tarjoavat oppilaitokset olivat yhteisessä "vanhempainillassa" esittelemässä omaa koulutustarjontaansa. Tuolloin Iriksen tiloissa järjestettyyn tapahtumaan tuli mukavasti vanhempia ja myös 9.-luokkalaisia.
Tammikuussa 2012 järjestettiin ensimmäinen JO!messu-tapahtuma Campuksella. Mukaan saatiin Haaga-Helian AMK:n opiskelijaryhmä omana projektityönä tekemään messujen järjestelyjä. Mukavasti oli porukkaa paikalla, myös illalla vanhempia, vaikka ihan kunnolla "vanhempainilta-ajatus" ei toiminutkaan.
Tammikuu 2013 koostettiin toinen JO!messut. Osa yläkouluista osallistui tapahtumaan, osa ei. Illalla vanhemmille tarkoitettuun osaan tuli vähän väkeä. Eikö markkinointi (minimibudjetilla) toimikaan? Ajateltiin, että tapahtuman ajankohta oli väärä - sen pitäisi olla aikaisemmin ja ennen joulua. Yläkoulujen toiveita noudatellen siirrettiin seuraava tapahtuma aikaisemmaksi.
Marraskuu 2013 törmättiin ongelmaan: yläkoulut eivät ennen joulua pystykään osallistumaan JO!messuille, koska osa ysiluokkalaisista on TETissä ja osalle tapahtuma on liian aikaisin ajatellen ohjausprosessia ja opetussuunnitelman perusteissa määriteltyjä ohjaustehtäviä.Tämän vuoden pelastus oli aktiiviset ruotsinkieliset yläkoulut ja AE, joiden 9.-luokkalaisten ohjelmaan tapahtuma pystyttiin saamaan mukaan.Marraskuun 2013 JO!messuihin ei sisältynyt ollenkaan vanhemmille (tai muille kiinnostuneille) tarkoitettua ilta-aikaa. Tapahtuma toteutettiin klo 10-15.
Luulen, että järjestäjien taholla mietitään vuoden 2013 marraskuun messujen jälkeen kuumeisesti, kannattaako tätä jatkaa.
Mielestäni kyllä kannattaa! Näinkin pieni kaupunki kuin Porvoo pystyy kyllä yhteistyönä rakentamaan Jatko-Opintoja esittelevän yhteisen messutapahtuman. Ammattikorkeakoulun (Haaga-Helia) mukanaolo järjestelyissä on juuri sellaista oppilaitostasot ylittävää yhteistyötä, jota tarvitsisimme. Yhteistyö ei ole pelkkiä sanoja suunnitelmissa, vaan oikeaa, konkreettista työtä yhteisen asian äärellä. Tätä asiaa ei tarvitse keksiä tai kehittää! JO!messut tarjoavat 9.-luokkalaisille, heidän vanhemmilleen, muille koulutuksesta kiinnostuneille ja vielä itäisen Uudenmaan muillekin yläkouluille yhden messutapahtuman, jossa he voivat tutustua niin suomen- kuin ruotsinkielisen toisen asteen koulutustarjontaan.
Yläkoulujen ohjausväki puuhaa omia vanhempainiltojaan tammikuulle, joihin toisen asteen oppilaitoksia on kutsuttu mukaan. Kiitos kutsusta! Kyllä me tullaan.Yhteistyötä tehdään tavalla tai toisella.
Samalla mielessä kaihertelee: miksi tämä pitää tehdä jokaisessa koulussa erikseen? Miksei tehdä yhdessä? Kysymys ei ole vain resurssien (OPOjen selkänahan) vähyydestä vaan myös halusta toimia ja tehdä yhdessä. Porvoon JO!messut on ollut alusta saakka kotikutoinen, ei suurella rahalla toteutettu mutta hyvätunnelmainen ja informatiivinen tapahtuma. Miten saisimme yläkoulut mukaan tähän? Organisaatio on laaja - kuinka kaikki (myös yläkoulut) saisivat äänensä kuuluville? Pystymmekö hieman hellittämään omista tiukoista opetussuunnitelmistamme ja joustamaan kokonaisuuden eduksi?
Mielenkiinnolla jään odottamaan seuraavaa vuotta ja ilmoittaudun ensimmäiseksi tulevan vuoden (tammikuu 2015?) JO!messujärjestäjien projektiryhmään!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kiitos JO-messujen järjestäjille ja esiintyjille! AE-koulun yseiltä olen saanut pelkästään positiivista palautetta 26.11.2013 JO-messuista:
VastaaPoista+ Loistavat esiintyjät ständillä
+ Mielekäs ja aktivoiva tehtävä oppilaille + herkullinen kakkupala palkinnoksi
+ Tietoja jatko-opintojen suunnitteluun
+ Tärkeimmät Porvoon ja lähiseudun toisen asteen koulutusvaihtoehdot esittäytyivät messuilla