perjantai 13. toukokuuta 2016

Toukokuu vko 19Toukokuun alkuun sattuu paljon extratapahtumia. Perjantaina 13.5. kulttuuri-aamupäivässä opiskelijat saivat valita itselleen sopivan työpajan. Tarjolla oli "kohtaamisia" laajasti ajateltuna. Kulttuuripajojen kuvia pääset katsomaan lisätiedoista.                              Ryhmä italialaisia koulualan ammattilaisia oli koulussamme tutustumassa suomalaiseen lukiojärjestelmään ja arviointikäytäntöihin. Hienoa, että saamme olla mukana vuoropuhelussa muiden maiden kouluihmisten kanssa: ideoita vaihdetaan puolin ja toisin.

Kuva: Peter v.

Aloitetaan Tornien taistosta7.5. Mahtava joukko LiLun Lintujen bongaajia kokoontui Ruskiksen lintutornille lauantaiaamuna klo 5.00. Lintulajeja nähtiin 79 erilaista ja sijoitus oli 89. koko valtakunnassa! Petterin mukaan paras ikinä! Hienoa!!


Tulokset. 
Kuva: Peter v.


Koko viikon ajan oli kuusi italialaista koulutusalan hallinnollista ammattilaista seuraamassa lukiomme arkipäivää. Heidän ensisijainen kiinnostuksenkohteensa oli arviointi. Arviointi-tiimin asioita valotti Jaana ja tulevien opetussuunnitelmien linjauksia Juha.


Perjantain iltapäivällä paikallinen Östnyland-lehden toimittaja kävi kyselemässä vierailijoiden kokemuksia.
LINKKI
Hyvin tyytyväisiä italialaiset olivat vierailuun. Heidän mielestään oli erityisen hienoa, että myös koulun ulkopuolelle oli järjestetty tutustumisia ja ohjelmaa. Kiitokset hyvin tehdystä työstä KV-ryhmälle!


Jossain vaiheessa viikkoa Manu ja Peter ehtivät pitämään aamunavausta: "Berliininmunkin rakastajat" -meiningillä mentiin!
Kulttuurin aamupäivässä oli opiskelijoille tarjolla erilaisia työpajoja. Tässä M.Myrttisen "Jalkaudutaan Porvooseen"- ryhmän vetäjien käskynjakoa.


Jalkautumiskerroksen varrella päästiin tutustumaan tapatumiin vuoden 1941 Porvoossa. Yksi etappi oli WSOY:n talo, missä tytöt kertoivat elokuun loppupuolelle sattuneesta ilmapommituksesta ja sen vaikutuksista. Yhteensattumien kautta ilmahyökkäysvaroitus tuli liian myöhään. Noin 30 porvoolaista (miehiä, naisia, lapsia) menetti henkensä.


Teatteriesitys "Kirjeitä". Karijärven vastaanottokeskuksen nuoret kertoivat teatterin keinoin elämästään.


Musapaja: "Paranoid kohtaa ukulelen". Ukulelen historian kautta (TIESITKÖ, että ukulele on alun perin lähtöisin Madeiralta ja sen leviäminen Havaijille liittyy viiniruttoon... Mielenkiintoista!)
Islam - tietoa vai ennakkoluuloja. Imaami Jamil Jamal  kertoi islamista.


Mieleen jäi vertaus ihmisten kohtaamisesta: On tärkeää, että kohdattaessa keskitytään (ja kätellään), katsotaan silmiin. Silloin annamme arvoa toiselle. Rukouksiin liittyvät peseytymiset, rukoukset viisi kertaa päivässä ja Allahin ohjeiden noudattaminen on ihmisen omalla vastuulla: tiedämme tekevämme hyvin ja oikein. Viisaita yleismaailmallisesti päteviä ohjeita!
Suvi Nurme (House of Good Feelings) kertoi tapahtumien järjestämisestä. Hän on ollut mukana mm. tekemässä Savonlinnan Oopperafestivaaleja.  Tämän tyyppinen kulttuuriammattilaisuus lisääntyy tulevaisuudesssa!
OPKH:n "Pitsaa ja Lilumpialaisia" työpajassa etsittiin uusia ideoita opiskelijakunnan hallituksen toimintaan. Saku, Aleksi ja Kai (piakkoin valmistuvia ylioppilaita) olivat etsimässä uusia jäseniä OPKH:n toimintaan ja ideoimassa ensi syksyn Lilumpialais-tapahtumaa. Hyvin tuotti työpaja tulosta: n. 10-15 uutta jäsentä ilmoittautui hallituksen toimintaan mukaan!
Luonto kohtaa kaupungin. Peterin luontopaja kiersi ympäri Porvoota tutustuen luontoon mm. Mari alueella. Kuvat Petterin kamerasta.


Jostain kumman syystä osa kuvista tulee kahteen kertaan. Älkää välittäkö siitä! Hieno kulttuuripäivä! Mukavia ja ajatuksia herättäviä työpajoja. Kulttuuri on monenlaista kohtaamista, suvaitsemista, uuden opettelua ja ymmärtämistä.


Tällä voimalla jaksamme vielä toukokuun viimeisen opiskelurupeaman. Tsemiä!