lauantai 13. elokuuta 2011

Liikennekäytös kymppiin koulujen alkaessa

Haastan koko Linnankosken lukion (opiskelijat, opettajat, henkilökunnan ja rehtorit sekä vanhemmat ja huoltajat) mukaan liikennesääntöjen kunnioittamiskampanjaan koulujen alkaessa!

Kun ekaluokkaa aloittavan vanhemmilta kysyy, mikä koulussa huolestuttaa eniten, on vastaus: "Koulumatkat!"

Lukiolaisten vanhempia eivät koulumatkat enää huolestuta samalla tavalla. Meidän tehtävämme onkin tehdä pienten liikenteessä liikkuvien koulumatkoista mahdollisimman turvallisia.

Tunnustan itsekin jalankulkijana ennakoivani liikennevaloissa vihreän vaihtumista ja kipaisevani kadun yli punaisen vielä palaessa. Nyt täytyy laittaa kiire nurkkaan ja antaa hyvää mallia pienemmille.

Autoilijat, mopoilijat, mopoautoilijat, moottoripyöräilijät ja pyöräilijät ovat erityisen tärkeässä asemassa puhuttaessa pienten koululaisten liikenneturvallisuudesta. 6-10-vuotias ei pysty samalla tavalla arvioimaan liikennettä kuin jo kauan liikenteen kiemuroihin tutustunut. Ajovauhdit kuriin! Ei kaahailua! Ei ajattelua, että minulla on oikeus mennä - viis seurauksista. Hälytyskellon pitää piristä jokaisessa kadunkulmassa ja suojatietä lähestyttäessä. Mieluummin minuutin viivästys kuin liikenneonnettomuus ja sen seuraukset.

Jokainen meistä pystyy palauttamaan mieleen oman koulutiensä alkumetrit. Kun selässä keikkuva reppu oli melkein suurempi kuin itse. Repussa olivat suurimmat aarteet: Aapinen ja hyppynaru, eikä muistissa ollut yhtään liikennesääntöä. Ollaan valppaina ja yritetään antaa pienille koululaisille hyvää mallia siitä, miten aikuiset osaavat toimia liikenteessä maltillisesti ja oikein.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti