perjantai 28. lokakuuta 2011

Halloween ja paljon lukio-asioita

Tähän päivään mahtui paljon: Aamulla oli koulu koristeltu tulevan Halloween viikonlopun kunniaksi "pelottavaksi". Ulko-ovella odottivat kaameat kummitukset, ja käytävältäkin löytyi yksi. Myöhemmin päivällä  ohjelmassa oli opiskelijakunnan järjestämää kasvomaalausta ymv. mukavaa;  minun matkani jatkui Helsinkiin kohti koulutusta ja kokouksia.




Mietin, mitä yhteistä näillä tämän päivän tapahtumilla voisi olla?
Helsingin yliopiston OPO-tilaisuus piti sisällään tietoja kevään 2012 hausta ja ennakkotietoja  tulossa olevista suuremmista muutoksista korkeakoulujen hakujärjestelmään koskien kevättä 2013.
Iltapäivällä SOPO:n lukiotoimikunnan kokouksessa käsiteltiin lukion opoille tehtävää kyselyä liittyen toimenkuvaan, työn vaativuuteen ja palkkaukseen. Kysely on tarkoitus toteuttaa tämän vuoden puolella nettikyselynä ja sen  tuloksia käsitellään Hämeenlinnan OPO-päivillä tammikuussa 2012.

Kummitukset yhdistyvät kätevästi tulevaisuuteen! Aina kun tehdään suuria muutoksia (mihin järjestelmään tahansa), on helppoa löytää uhkakuvia kaikesta siitä, mikä ei tule toimimaan. Muutokset koetaan pelottavina - ei voi olla ihan varma, mitä vaikutuksia muutos tuo tullessaan. Jännittää - ihan kuin kävelisi pimeällä hautausmaalla ja odottaisi, että jokaisesta juuri peitetystä kummusta voisi millä hetkellä tahansa nousta haamu!

Lukion OPOjen harteille ollaan sovittamassa suurta (mustaa draculan / ennustajan?) viittaa: "Lukiolaisen tulevaisuus on sinun käsissäsi! Ohjaa oikein! Näe ennustuspallostasi se, mitä tulee tapahtumaan. Katso tarkkaan! Väärä neuvo vie ohjattavan väärälle reitille, josta ei paluuta ole.....hu-huuuu..."

Lukioiden ohjaukseen lupaillaan valtakunnan tasolla (hallitusohjelmassa) lisää voimavaroja - nyt nämä lupaukset täytyy saada toteutettua oikeassa elämässä ja ruohonjuuritasolla. OPOlle täytyy varata riittävä mahdollisuus nähdä lukiolaisia henkilökohtaisissa ohjauksissa enemmän kuin aikaisemmin. Tiukentuvat vaatimukset lukio-opintojen suorittamiseen kolmessa vuodessa vaativat paljon OPOn ohjausaikaa. OPOn pitää ehtiä sen lisäksi entistä enemmän keskustella tulevaisuudesta, hakemmisen vaihtoehdoista ja sisäänpääsymahdollisuuksista. Muuten liian monen lukiolaisen tulevaisuuden "OVI" on lukossa ja hämähäkinseittejen peitossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti