perjantai 3. lokakuuta 2014

Hyvä viikko: nro 40

 Draaman 1-kurssilaiset kävivät katsomassa Porvoon Teatterissa Ulvova Mylläri -esitystä. Teksti on jo yli 30-vuotta vanha ja silti kovin ajankohtainen. Näytelmä on tehty Arto Paasilinnan 1981 kirjoittaman samannimisen kirjan pohjalta.  Tutustu tarkemmin : täältä. 

 Vielä on kaksi näytöstä jäljellä ja suosittelen kaikille. Lauantaina 4.10. klo 19 ja sunnuntaina 5.10. klo 15.

Ulvova mylläri (Kari Pasanen) on outo. Näytelmä kertoo, miten kylä suhtautuu häneen. Alussa hän saa ymmärtämystä, mutta vähitellen kaikki kääntyvät häntä vastaan.
Omat suosikkini olivat Poliisi Portimo (Marko Putkonen) ja Kauppias Tervola (Harri Ahvenainen). Poliisi Portimo toimitti Huttusen Ouluun mielisairaalaan, mutta ymmärsi myöhemmin, ettei se ollut myllärille oikea paikka.

Väkisinkin tuli miettineeksi tämän päivän koulujen vitsausta: kiusaamista. Missä määrin kouluissa (ja koko yhteiskunnassa) siedetään erilaisuutta? Yksi pukeutuu oudosti, toinen tuoksuu kummalliselta, kolmannella on erikoinen tapa kävellä käytävällä edestaikaisin ja neljäs puhuu suomea murtaen.

Kaikki valtavirrasta poikkeava pelottaa, pienetkin asiat saattavat paisua suuriin mittakaavoihin. Keltaisen lehdistön kohuotsikot siirtävät arkipäivän maailman triviaalilla tavalla kaikkien reposteltavaksi ja irroittavat talpahtumat todellisuudesta. Jokainen meistä tietää, miten somen ihmeellinen maailma toimii tämän päivän juorumyllynä. Pienestä poikkeamasta saadaan aikaan iso kohu.

Ulvovan Myllärin tapauksessa sinäänsä pienet yhteensattumat (Vittavaaran emännän "halvaantuminen") saivat kyläläiset yksissä tuumin aseiden kanssa jahtaamaan Huttusta, jopa niin, että hänet oltiin valmiita ampumaan.

Onneksi kuitenkin oli muutama, joka ymmärsi ja auttoi. Vei ruokaa kairaan ja piti mylläri Huttusen hengissä.

Tämän päivän koulussa kiusatuksi tullut voi saada voimaa tervehdyksestä, lämpimästä katseesta ja ystävällisestä hymystä. Missä määrin me olemme valmiita suvaitsemaan, joustamaan ja ymmärtämään? Kaikki eivät ole samanlaisia - onneksi! Omia asenteita ja suhtautummista ympärillä oleviin ihmisiin on hyvä tarkistaa aika ajoin.


Keskiviikko oli NOPS2016 koulutusta. Lukion lopullisia opetussuunnitelman perusteita ei ole vielä annettu. Tällä hetkellä aurinko paistaa vasta puiden takaa. Aikaisemmin on annettu aikatauluksi syksy 2016, jolloin myös lukion uudet OPSit olisivat käytössä. Nyt näyttää vahvasti siltä, että aikataulu siirtyy vuodella eteenpäin. Kouluissa - myös lukiossa - tehdään silti jo kovasti uuden OPS:n vaatimaa ajatus- ja suunnittelutyötä. Fokus siirtyy oppimiseen!! (Ja tämähän on, kuten monet opiskelijat tietävät, meikeläisen lempiaihe!)

 Uuden OPS:n ajatuksena on yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen ja oppiminen. Monet koulumme opettajat tekevät tätä työtä jo nyt. Swish Birds on erinomainen esimerkki yhdessä tekemmisestä - yli koulurajojen!

Hienoa, että koulumme lahjakkuudet pääsevät eteenpäin ja saavat ilmaa siipiensä alle!

Hieno keikka keskiviikkoillan päätteeksi Paahtimolla!


Ja vielä perjantain tärkeä tapaaminen: Itä-Uudenmaan ohjausväki: OPOt, TE-toimisto, Nuorisopalvelut ja monet toisen asteen muutkin toimijat kokoontuivat Kaupungintalolle kertomaan syksyn kuulumisia. On tärkeää, että kaikki nuorten parissa toimivat tietävät missä mennään. Millaisia koulutukseen liittyviä suunnitelmia on tekeillä ja miten viime kevään valinnat ovat toteutuneet. Alueen yhteistyö toimii hyvin ja mutkattomasti. Tämä on vahvuus, jota voimme hyödyntää jatkossakin.

Valtuustosalin kristallilamppujen alla tuli vahva tunne, että meillä on yhteinen kiinnostuksen kohde ja halu auttaa. Jokaisella - Ulvovalla Myllärilläkin - on oikeus omaan paikkaansa maailmassa.