perjantai 9. lokakuuta 2015

Viikko 41 - syyslomaa odotellessa seniorit, Linnankoskipäivä ja muutakin

 Juhlapäivät avattiin torstaina 8.10. Linnankosken senioreiden ja alumnien yhdistyksen tapaamisella. Tämän vuoden aiheeksi oli valittu: "Kauneus kautta aikojen". Tilaisuudessa keskusteltiin kauneuden muuttuvista ihanteista ja sen kuvaamisesta. Paneelikeskustelun juonsi Vanessa Kurri, joka on Linnankosken lukiosta kirjoittanut vuonna -96.
 Perjantaina aloitettiin Linnankoskenpäivän vietto juhlasalista kuoron "Lähtisitkö kanssani järvelle" laulun siivittäminä. Venla ja Lotta esittelivät kaikki kouluumme saapuneet alumnit.

 Ruokailun jälkeen saimme nauttia loistavasta puhekilpailusta. Kaikki seitsemän puhujaa esittivät hienoja mielipiteitä valitsemastaan aiheesta. Sydäntä lämmitti, miten mietittyjä, humaaneja ja kannustavia kaikkien puhujien sanomat olivat. Jokainen olisi ansainnut ensimmäisen palkinnon!

 Palataan hetkeksi Linnankosken Senioreiden ja Alumnien tilaisuuteen torstaina. Paneelikeskustelua ja Aira Wollstenin muotokuvan "kurkistusta" oli saapunut seuraamaan n. 60 seuran jäsentä. Keskustelun aiheesta esittivät mielipiteitään taiteilija Anitta Ruotsalainen (joka on maalannut rehtori Wollstenin muotokuvan), rehtori Aira Wollsten, museolehtori Hannele Tenhovuori, nuorisovaltuutettu Nea Hjelt ja bloggari Liida Ryyttäri. Vanessa Kurri juonsi keskustelua.

 Museolehtori Tenhovaara kertoi vähän historiallista perspektiiviä kauneuteen: 1700-luvulla oli aatelismiesten suurinta muotia pukeutua vaaleanpunaisiin polvihousuihin ja korostaa pohkeita. Naisten puolimetritä korkeat peruukit ja hiirennahasta leikatut kulmakarvat eivät olleet harvinaisia. Jokaisen aikakauden kauneusihanteet lähtevät kulttuurista ja muodista.

Moni panelisti totesi, että pelkkä ulkoinen kauneus ei riitä. Jos ihminen ei ole "kaunis" sisäisesti, ei lopputulos ole miellyttävä. Taitelija Anitta Ruotsalainen totesi: "Kauneus on rikos". Liiallinen koristelu ja kiiltokuvamaisuus ei tuo esiin kuvan kohteen persoonaa. Aira Wollsten kiteytti: "Itsensä tunteminen ja siitä kumpuava ystävällisyys ja hymy kertovat ihmisestä enemmän kuin ulkonäkö. Liida ja Nea toivat hienosti esiin tämän päivän nuorten ulkonäköpaineita ja uskallusta olla yksilöllinen.

Torstain päätteeksi lukion draamaryhmä kävi teatterissa: Jokiteatterin esitys "Lainavaimo" kiikutti katsojia näkökulmasta toiseen. Mitä kaikkea meille voidaankaan myydä (tai ostaa) kun on vain tarpeeksi hienot puheet. Mieleen tulee nykypäivän konsultit, jotka saavat meidät uskomaan todeksi lähes mitä tahansa ja toimimaan sen mukaan.

 Lukion kuoro on suurempi kuin ikinä! Hienoa, että laulaminen ja musiikin tekeminen kiinnostaa. "Lähtisitkö kanssani järvelle" soi hienosti ja sai ainakin vähän vanhemman ikäpolven muistelemaan menneitä.

 Upea joukko koulumme entisiä opiskelijoita, alumneja, oli saapunut esittelemään omia koulutusalojaan tämän päivän lukiolaisille. Pienistä tietoteknisistä hankaluuksista huolimatta (suuri kiitos Jaakko, Jussi ja Juha että autoitte ja venyitte vaivojanne säästelemättä!) saatiin kaikki järjestelyt tehtyä. Hienoin anti näissä esittelyissä on se viesti, että oma koulutusala löytyy ja pääsykokeista selviää! Kukaan OPO ei pysty tällaista tietoa välittämään lukiolaisille. Mukana oli niin yliopistojen opiskelijoita kuin AMK;n ja ammatillisen perustutkinnon suorittajia.


 Anna keräsi suuren kuulijakunnan. Naisten asepalvelua miettii moni lukion tyttö.

 Välitunnilla alumnit kokoontuivat OPE-huoneeseen kahveille. Olipa mukava pöhinä! Muutama vuosi poissa ja lukiovuosiin tulee jo ihan uusi näkökulma. Koulumme alumnit ovat suuri voimavara: te näytättä esimerkkiä ja kannustatte!
 Juuri ennen puhekilpailun alkua PT Antti tsemppaa Sakua. Tämän vuoden puhujat olivat paneutuneet aiheisiin ja puhuivat sydämestään. Ei ole pikkujuttu nousta satojen ihmisten eteen esittämään ajatuksiaan. Hieno kilpailu! Kaikki olivat pusunsa ansainneet!


 Kolme parasta puhujaa olivat Ismael, Rony ja Aleksi.

 Viime vuoden puhekilpailun voittaja alumni Olli (opiskelee suomen kieltä Helsingin yliopistossa) oli mukana tuomaristossa.
 Vielä päivän päätteeksi törmäsin Lundissa Porvoon Nuorisopalveluiden PopUp-nuorisotilaan. Sanoista tekoihin - loistoteema! Pitäisikö meidän koulupuolella ottaa oppia nopeaan toimintaan ja herkkään reagointiin nuorisopalvelujen puolelta. Enemmän ulos omista työhuoneista ja nuorten keskelle.

Tätähän myös Vihtori Peltonen (AKA Linnankoski) teki: kiersi kylillä pokupyörällään ja kertoi miten tärkeää on saada koulutusta, kehittää itseään ja olla aktiivinen!