maanantai 22. lokakuuta 2012

Linnankoskimatinea 22.10.12

 Linnankoskiseuran järjestämä matinea alkoi Linda Arnkilin (säestäjänä Anu Tikka-Blomqvist) kauniilla lauluesityksellä. Linnankoski-seuran puheenjohtaja Erkki Toivanen johdatteli juhlayleisön tulevan mitallinsaajan - kuvanveistäjä Kirsi Kaulasen - mittavaan ja puhuttelevaan tuotantoon.

http://www.kirsikaulanen.com/
 Kirsi Kaulasen teoksia on mm. August Eklöfin puistossa sijaitseva Valtiopäivä-triptyyki. Porvoolaisten kannattaa joskus ohi kävellessään mennä "huvimajan" sisään ja katsella ympärilleen. Miten ruotsalaisuus, venäläisyys ja suomalaisuus yhdistyvät - eivät yksiselitteisesti eivätkä ilman ristiriitoja. Kuitenkin niin, että huvimajan katolla kultaisen  nuppin keräämät auringon säteet ja saavat jokaisen seinän näyttämään eri valaistuksessa parhaat puolensa.

 Linnankosken jälkeläinen 4.polvessa, Jouni Linnankoski, piti erittäin ajatuksia herättävän puheen työlleen omistautuneista vanhemmista ja heidän jälkeläisistään. Johannes Linnankosken tinkimättömyys ja yhteiskunnallisten asioiden asettaminen etusijalle riistivät omilta pojilta aikaa, jota olisi tarvittu heidän itsetunnon ja itsearvostuksen kehittymiseen. Suvun "isättömyyden oksa" siirtyi jälkipolville - aina 4. ja 5. sukupolveen saakka. Johanneksen vaimo - Ester - oli myös työlle omistautunut. Nuoremmat Linnankosken sukupovet ovat  kantaneet ristiriitaista perintöä: toisaalta suunnatonta ylepyttä omista isovanhemmistaan, mutta samalla tietoa siitä, ettei kaikkia Johanneksen ja Esterin jättämiä kipupisteitä suvussa ole pystytty käsittelemään.

Kaikilla asioilla on kääntöpuolensa. Suuruuden takana on pienuus. Ja negatiivistenkin asioiden toiselta puolelta löytyy jotain positiivista.

Juhlassa oli mukana myös 5. polven Johannes Linnankosken jälkeläinen, Rafael Linnankoski.

Porvoon kansalaisopiston lausuntaryhmä esitti kaksi Kaarlo Kramsun runoa: Aatteet ja Jaakkima Brends.

Linnankoski-seuran varapuheenjohtaja Marja-Leena Talvitie päätti tilaisuuden. Tämä oli jo 40 kerta, kun lokakuun loppupuolella Linnankosken ystävät kokoontuivat yhteiseen tilaisuuteen. Ensi vuonna tulee kuluneeksi 100-vuotta Linnankosken kuolemasta, joten voimme odottaa suuria juhlallisuuksia.

"Vain se on tiellä, joka itse tiensä etsii", Linnankosken sanoja kannattaa tuumailla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti