perjantai 20. maaliskuuta 2015

Viikko 12: aurinko pimeni ja YO:t loppusuoralla

Kuva: Emmi Mäkelä
 Tänään aurinko pimeni lähes kokonaan puolen päivän paikkeilla. Emmi onnistui nappaamaan loistavan otoksen kännykkäkamerallaan auringon sirpistä. Miten?? Täytyy kysyä Emmiltä...

Maailmankaikkeuden ihmeistä ja fysiikasta kiinnostuneille on tiedossa CERN-tiedeleiri. Tutki tarkemmin linkistä ja kysele lisää fyysikko-Taistolta. Vapaamuotoiset hakemukset toimitetaan 13.4. mennessä. Opintokokonaisuus sisältää ennakkotehtäviä ja 4-5 päivän opintomatkan Cerniin! LiLusta mukaan pääsee 8 opiskelijaa. Tämä on loistava mahdollisuus, tarttukaa kiinni!Samaan aikaan reaalikokeen (UE, ET, YK, KE, GE, TT) kirjoittajat ahersivat juhlasalissa toiseksi viimeisen ylioppilaskirjoituskokeen parissa.
 Kaukoputken kautta pimennyksen etenemistä voi seurata turvallisesti.


 "Ihanaa, että se on nyt ohi", Sohvi huokaili. Eikä kirjoitusurakka ole pieni ollutkaan: KE, FY, MA, AI, A-RU. Olo on vapautunut, kun tietää ettei enää ole yhtään koetta edessä. Pari kuukautta on saanut stressata ja opiskella minkä ehtii. Hänellä alkaa lääketieteellisen valmennuskurssi ensi viikolla. "Pakotit sitten mut kirjoittamaan vielä A-ruotsinkin!" Sohvi sanoo pilke silmäkulmassa. Tsemppiä!!
 Emilia kirjoitti tänään uskontoa ja maanantaina on vielä edessä C-ranska. "Se on ihan kiva lopetus kirjoituksille", Emilia totesi. Uskonnon kysymykset eivät tuntuneet ylivoimaisen vaikeilta. Hän käy vähän katselemassa oikeiden vastauksien pääperiaatteita kokeen jälkeen mutta ei anna niiden liikaa vaikuttaa mielialaan. Oma opettaja antaa alustavan pistemäärän (n. 10 päivää) ja sensorien tarkastus vasta määrittää lopullisen arvosanan.

Anna, Alisa ja Roni huokailivat kemian kokeen kiemuroita. Joko se oli ihan kauhean helppo, tai sitten vieläkin vaikeampi kuin osasi ajatella. "Ensimmäiset kuusi tehtävää meni lennossa", sanoi Anna "mutta sitten piti ruveta miettimään ihan ajan kanssa". Lyhyeltä tuntui kuuden tunnin koeaika näiden abiturienttien mielestä. Anna oli erottautunut kokelaiden suuresta katraasta mielenkiintoisella tavallaan syödä kokeen aikana tikkareita. "Tykkään napostella keskittyessäni johonkin kunnolla", sanoi Anna. "Tikkari on helppo ja nopea tapa ilman että sormet likaantuu."
Monen kokelaan ylioppilastutkinnon urakka oli tänään valmis. Kannattaa onnitella itseään jaksamisesta! YO-kokeet ovat aina vaativa ponnistus lukio-opiskelun päättyessä.