perjantai 4. syyskuuta 2015

Syyskuu alkaa - viikko 36

Johdannoksi nämä Leena K-U:n kilit.
Kuva: Saaran kamerasta
Rakennustelineiden ympäröimässä aitauksessa me lukiolaiset olemme kuunnelelet kellarista kuuluvaa poraamista. Koulupsykologi-Liinan hieno ohje: 
- Ulkopuolelta tulevaa melua voi käyttää omassa keskittymisharjoittelussa. Aina kun ääni saa huomion karkaamaan muualle, voi tietoisesti palauttaa itsensä menossa olevan tehtävän ääreen. Vähitellen meluun alkaa suhtautua kuin välimerkkiin, jonka jälkeen saa nopeasti palautettua itsensä takaisin työhön. 
Pieni hengähdystauko rakennusmeluun on tiedossa seuraavan parin-kolmen viikon aikana. Ylioppilaskirjoituskokeiden ajan poraaminen on koulupäivänaikana kielletty!

Viikon kohokohtia tulee tässä (ja lisää näistä lisätiedoissa):
- Lukiolaisten Liiton INFO-tilaisuus keskiviikkona
- Kaupunki tarjosi Pusuja torstaina: 50.000:n porvoolaisen raja rikkoutui elokuun lopussa
- Poistumisharjoitus perjantaina
 - Security Track -kilpailu perjantaina Tampereella
- Kasvikurssilaisten metsäretki perjantaina

Kuva: Lauran kamerasta, Security Track -kilpailu


Kuva: Leilan kamerasta
 Riikka, Huong ja Emmilotta osallistuivat  Security Track -kilpailuun. Mukana sparraajina olivat opettajat Leila ja Laura. Lauran kuvamaan turvavyötestiin LiLun tytöt osallistuivat reippaina!
Monipuoliset tehtävät käsittelivät mm. nettiturvallisuutta, maanpuolustusta, liikenneturvallisuutta, läheisten auttamista... Partiolaisten rastilla kerrattiin solmuja.


Kuva: Riikan kamerasta.
 Keskiviikkona Suomen Lukiolaisten Liiton INFO-tilaisuus keräsi auditorioon mukavasti väkeä. Lukiolaisten on hyvä tietää omasta "kattojärjestöstään" ja sen tarjoamista palveluista.
Ainakin 1) edunvalvontaa 2) etuja 3) lausuntoja ja tapahtumia... (ei tainnut mennä ihan sanasta sanaan oikein, kun muistiinpanopaperi unohtui koululle).

Kannattaa seurata Lukiolaisten Liiton nettisivuja. 
Keskusteluissa oli käyty läpi mm. sitä, onko lukiolaisilla riittävästi mahdollisuuksia saada koulukuraattorin ja -psykologin palveluja. OPKH:n edustajat totesivat, että monet asiat ovat LiLussa kunnossa!

 Hallituksen jäsenten mukaan esim. opiskelijakortin tarjoamat alennukset maksavat nopeasti Lukiolaisten Liiton perimät kustannukset takaisin. Vaikkapa bussi- ja junamatkojen hinnoissa. Monet muutkin liikkeet antavat opiskelija-alennusta. Aina kannattaa kysyä ja tinkiä!
 Perjantain toisella tunnilla harjoiteltiin poistumista. Rehtori antoi poistumiskäskyn tasan klo 10.15 ja tasaisena ja rauhallisena virtana aloivat lukiolaiset poistua koulusta kohti Runegergin puistoa. Sää on tälläkin kertaa puolellamme! En muista, että poistumisharjoituksissa olisi koskaan ollut oikein kurja sää. Hyvin kaikki sujui, vaikka B-portaan varareitti ei ollutkaan remontin takia käytössä ollenkaan.  Ajassa 5:15 kaikki olivat ulkona koulusta ja alle 13 minuuttia meni siihen, että kaikki olivat myös ilmoittautuneet oman kurssinsa opettajalle.
Kriisitilanteissa on tärkeää tietää, miten toimitaan!

 Perjantain iltapäivällä Kasvikurssilaiset suuntasivat kohti Sannaisten metsiä. Leenan ja Peterin vahvalla kasvituntemuksella tutustuimme kuivan ja kostean kangasmetsän kasveihin.

Monen mielessä kangasteli kahvi ja sämpylä, joita oli luvassa näköalapaikalla. Tämän päivän kouluruoka (nimeltään muuten "Verde") oli joillakin opiskelijoilla jäänyt väliin. Sitä paremmalta maistui välipala luonnossa!


 Tämä ötökkä saa ravintonsa hirvien/peurojen ulosteista. Ja läheisen kiven kulmalla pikkuruisia suppiksia! Peter kertoili puoliksi legendoilta kuulostavia juttuja poronsuoli-jäkälä-makkaroista, entsyymeistä ja C-vitamiineista. Mustikoita löytyi vielä (vaikka vetisiä!) ja puolukkasato kypsyy!Hienoja maisemia vain 12 km päässä Porvoon keskustasta! Täältä näkyi meren lahdelle saakka!

Hirvikärpäsistä huolimatta oli kiva reissu. Kiitos alati aktiiviselle luonto-opettaja-Leenalle!