perjantai 22. huhtikuuta 2016

Huhtikuu - viikko 16

Linnankosken tarkan katseen alla lista kevään tapahtumista:

KE 27.4. Viljandi Gümnaasium noortekoor esiintyy yhdessä Linnankosken lukion kuoron kanssa Zum Beispielissä. LINKKI.

PE 29.4. Linnankosken patsaan hatutus. LINKKI.

LA 7.5. Tornien Taisto: LiLun linnut bongaa Sikosaaren lintutornilla klo 05.00 - 13.00 LINKKI.

Anun musa-ryhmät ovat siirtyneet vähitellen kellariin. Tässä treenataan ensi viikon esiintymistä.

Käy tykkäämässä Linnankosken lukio - virallinen
fb-sivustoa. Sieltä löytyvät aina viimeisimmät kuulumiset. LINKKI

Lisätiedoissa muuta viikon varrella tapahtunutta ja muutamia rästiin jääneistä otoksia.

Kuva: Marja Markkanen
Kuva: Marja Markkanen

Tiistaina 19.4. lukion 2. vuosikurssin opiskelijat saivat mahdollisuuden olla mukana "Elävät Kirjat" -esityksissä. Auditorion täysi lukiolaisia kuuli omakohtaisia kertomuksia siitä, kun kaikki ei mennytkän ihan suunnitelmien mukaan.
Elämä on valintoja - eikä ihan kaikkeen pysty itse valinnoillakaan vaikuttamaan. Ajattelemisen aihetta...
Kuva: Leena Kaski-Uljas
Toissaviikolla Tuomas R. osallistui valtakunnalisiin biologiakilpailuihin, jossa valitaan osallistujat Vietnamin kansainvälisiin biologian olympialaisiin. Uusi kilpailukierros on käynnistymässä ja LiLun karsinta järjestetään 27.4. klo 10-12. Kysy tarkempia tietoja biologian opettajilta (Jokke, Leena, Tea)! Tärkeintä ei ole nippelitieto vaan kyky soveltaa! LINKKI

Taidetehtaalla Porvoon Nuorisovaltuusto zuumaili tulevaisuuteen torstaina. Tulevaisuuspäivän paneelikeskustelussa oli mukana nuoria yrittäjiä (mm. pari vuotta sitten LiLusta kirjoittanut Jesse Paananen). 

Lukiolaiset seurasivat paneelia paikanpäällä. Nea johti tapahtumaa nuorisovaltuuston puheenjohtajana. Ei voi muuta kuin olla suuresti myötäylpeä tällaisista lilulaisista: Nea on suvereeni esiintyjä ja tapahtumien järjestelijä. On vaikea uskoa että tämä monessa mukana oleva ja täysin kaksikielinen nuori nainen on vasta lukion kakkonen. Hienoa, jos täällaiset "tyypit" kuten Nea innostuvat yhteisten ja yhteiskunnallisten asioiden hoitamisesta. Suomi tarvitsee teitä!
Media-pajan koti on muuttanut kellariin. Rony kokosi laitteita yhdessä Oskarin kanssa. Media-paja - Video-kerho - mitä nimeä pitäisi käyttääkään -hoitelee Porvoon kapunginvaltuuston kokouksista lähtien videostriimaukset ammattitaidolla.

Perjantaina tuotiin uusia kalusteita. Paljon on kellarissa vielä hankaluuksia - puuttuvia verhoja, vääriä pöydänjalkoja yms. yms. - mutta vähitellen kellarin luokkatiloja saadaan käyttöön. Suuren koulun tilantarve on loppumaton. Tämän päivän pedagogiikka vaatii monipuolisia opetustiloja: tarvitaan ryhmätyötiloja, pieniä ja isoja luokkia, tilaa tietokoneille ja projekteille. 

Suurten - todella suurten! -vaikeuksien kautta onnistuin vihdoin saamaan rehtori-Kaisan välittämän kuvan (WhatsUpista) liitetyksi blogiin. Kuvassa takana Venäjän tsaritar Elisabet I - ja edessä samaa sukujuurta (? ainakin ulkonäön perusteella) edustava suomalainen.

Omat tietotekniset taitoni perustuvat valtaosiltaan yritykseen ja erehdykseen. Nuorempi sukupolvi oppii paljon asioita ohimennen käyttäessään erillaisia sovelluksia. Kannustan kaikkia opettelemaan aina vain uusia IT-taitoja - sovellukset muuttuvat, mutta tieto-taito jää. Sähköiset alustat vaihtuvat kovaa vauhtia, pelkällä pelaamisella ei opi riittävästi uutta. Opetelkaa käyttämään monipuolisesti tilasto-ohjelmia, kuvankäsittelyä ja tiedonsiirtoa. Tietotekniikka on tulevaisuuden kynä, kirves ja vasara.