sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

LiLu Pietarissa 12.-16.4.


 Aivan upea joukko LiLun opiskelijoita osallistui Pietarin excursiolle Koulun 32 vieraina.  Niin paljon nähtiin ja koettiin muutaman päivän aikana että vielä ei ole ehtinyt kaikkea sulattaa.

Ystävyyskoulu "Gymn32" löytyy linkistä.

Koulujemme yhteistyö on jatkunut jo 8. vuoden ajan. Sinä aikana ovat useat opiskelijat, opettajat ja rehtorit vierailleet toistensa kouluissa. Meille suomalaisille suurkaupungin vilinä, valtava kulttuuritarjonta ja uskomaton määrä historiaa ovat ehtymätön aarrearkku. Venäläiset huokailevat pienen Porvoon rauhallisuuden olevan niin ihanaa.

Projektityönä venäläiset ja suomalaiset opiskelijat saivat miettiä ryhmätöissä, millainen olisi hyvä koulu. Miten tapahtumat, kouluympäristö ja teknologia saataisiin parhaalla mahdollisella tavalla tukemaan oppimista ja opetusta. Feodor ja Stanislav vetivät "Cafe"-tyyppistä ideointipajaa.

Ryhmäkuvat Rostran pylväällä ja Marian kirkon (suomalaisen seurakunnan kirkko Pietarissa) portailta.


 Ja löytyihän se henkilökohtainenkin yhteys Venäjän historiaan: katsokaapa tätä! Ihan selvästi tsaritar Elisabeta on allekirjoittaneen esiäiti. (Rehtori Kaisa nappasi kuvan, jossa myös minä olen mukana - en vielä onnistunut sitä liittämään tänne. Yritän uudelleen myöhemmin.)

Elisabet hallitsi Venäjää 1741-1762. Ajanjakso tunnetaan Suomen historiassa Pikku Vihan aikana. Elisabet ei käyttänyt koskaan samaa asua kahta kertaa. Hän rakasti parameutta ja omisti mm.5000 paria kenkiä.
Lisätietoihin olen koonnut kuvakalleriaa vierailun varrelta. Tutustuimme mm Tsarskoje Seloon, Eremitaasiin, Kazanin katedraaliin ja Pietarin Suomi-taloon (-instituuttiin). Hienoa oli myös matkustaa metrolla ja shoppailla Singerin kirjakaupassa.





 Porvoon linja-autoasemalta lähtee matka kohti Pietaria. Helppoa.






Ja noin 7 tuntia myöhemmin ollaan Pietarissa.


 Koulu 32 sijaitsee Vasilin saarella lähellä Pietarin ydinkeskusta.






 Seurasimme kiinan kielen oppituntia. Oppilaat opettelivat lukusanoja ja laskemista.
.

 Ruokailussa on vilinää. Koulussa on oppilaita alakoululaisista lukiolaisiin saakka. Koulu 32 on kooltaan samaa luokkaa kuin LiLu. Koulun erityisala on tarjota kieliopintoja (mm. kiinan- ja espanjan kielet) ja kansainvälistä toimintaa.









 Katariina ja Roosa ja Pietari-Paavalin linnoitus.
 Pietarin pörssin edustalla Stanislav ja Feodor. Stanislav oli järjestänyt vierailumme niin viimeisen päälle hienosti että tämä hakee vertaistaan! Hän oli käytettävissämme 24/7 (kirjaimellisesti) ja koko ajan valmiina auttamaan.

Saimme hyvän sananparren aina kun jotain (pientäkin) ongelmaa tuli eteen: "Soitetaan Stanislaville". Suuret kiitokset hänelle vielä kerran!!






 Leena, Asta ja Kaisa - taustalla Eremitas. Hienoa olla reissussa tällaisten maailmanmatkaajien kanssa!





 Bussissa kohti Tsarskoje Seloa.
Kaupungin nimi on Puskin venäjän kuuluisan runoilijan  mukaan ja se sijaitsee n. 25 km etelään Pietarista. Tosin pietarilaiset sanovat "puolentoista-parintunnin matkan päässä". Suurkaupungeissa aika määrittää enemmän kuin kilometrit ja ovat riippuvaisia liikenteestä ja ruuhkista.







 Ihan uskomattomia huoneita ja toinen toisensa jälkeen upeasti kullalla ja meripihkalla koristeltuja saleja. (Meripihkahuoneesta ei ollut lupa ottaa kuvia, joten siellä pitää jokaisen mennä käymään paikanpäällä.)

Leenan vinkki: J.Karjalaisen Meripihkahuone (2013).
"Katariina kultaisessa huoneessa, kanssas sun, beibi oon onnellinen!"

 Ruokailimme "Metsästysmajassa" samaan aikaan kun ulkona satoi räntää ja lunta. Aika samanlainen kevät on Pietarissa kuin Suomessakin: koskaan ei voi tietää mitä taivaalta tulee.



 Suunnilleen tämän verran lunta tuli: 5-10 cm.
 Marian kirkko - suomalainen seurakunta Pietarissa.


 Anni esitteli meille Suomi-taloa ja -Instituuttia.  


 Kirjaston kattoikkunasta avautuu hieno näkymä yli Pietarin kattojen - takana näkyy Iisakin kirkon kupoli.


 Kazanin katedraalin edessä on Mihail Kutuzovin ja Barklay de Tollyn patsaat. He olivat Napoleonin sodan sankareita ja sitä kautta vaikuttivat myös Suomen tilanteeseen. Kts. Suomen sota 1808-1809.

 Nam nam - ruokailu kansanravintolassa Pietarin keskustassa.

 Tämän kulkuvälineen nimeä haettiin joukolla pitkään ja hartaasti. Segway. 
 Kohti Eremitasin aarteita inkerinsuomalaisen taitavan ja asiantuntevan oppaamme L (... Lempi, Lahja - ?? - tarkista!!) johdattamana.

 Taideoppilaita ja -opiskelijoita kaikista ikäryhmistä oli tutustumassa Eremitasin aarteisiin.

 Venus. 
 





 Naamakirja 1800-luvun malliin.







 Tämä oli jännää! Matkustimme pienen pätkän Pietarin metrossa keskustasta Vasilinsaarelle.
 Rehtorit lupasivat, että yhteistyö Koulu 32 ja Linnankosken lukion välillä jatkuu tulevaisuudessakin.



 Viimeinen pysähdys Viipurin asemalla. Tulomatkalla jokainen  matkalainen (Venla, Vilma, Kilian, Roosa, Katariina, Emmi, Milja, Maarit) oli sitä mieltä että Pietariin palataan vielä takaisin! Suuret kiitokset reissulle osallistuneille.

 Ja vielä extra-passibo matkan järjestäneelle venäjän-ope Leenalle (kaikki oli niin hienosti organisoitu!) sekä rehtori Kaisalle (seurasta ja mahdollisuudesta!).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti