lauantai 9. toukokuuta 2015

Toukokuussa tapahtuu, vko 19

Viikon 19 tapahtumat toukokuussa pikasilmäyksellä: syksyn -15 YO-kirjoituksiin ilmoittautuminen, Elävät kirjat (näkökulmia päihteettömyyteen), tutoreiden kurssitarjotinurakka alkaa pian, ympäristöekologian kurssilaiset Bosgårdissa ja vielä lauantain Tornien taisto. Lisätiedoista lisää tietoa.

LiLu sähköistyy!
Syksyn -15 YO-kirjoituksiin ilmoittaudutaan Wilman kautta. Tiistaina Kaisa-rehtori antoi selkeät ohjeet ilmoittautumiseen. Asiaa on jo talven aikana harjoiteltu tekemällä OPO-tunneilla Wilma-lomakkeelle YO-kirjoitusten suunnitelmaa.
Nyt tarkkana - tulostettu ja allekirjoitettu lomake on sitova! Jos yhtään mietityttää kannattaa kysyä lisää ohjeita ja selvennyksiä: ROt, OPOt ja kanslia auttavat kyllä.Torstain teema oli Elävät Kirjat. Ryhmä entisiä huumeiden käyttäjiä tuli kertomaan otteita omasta elämäntarinastaan 1.vuosikurssin opiskelijoille. Omakohtaisesti koettu "kaaos" ja siitä selviäminen sai monen lukiolaisen kuuntelemaan tarkkaavaisesti. Koskettavaa! Kiitos!


Ensi vuoden kurssitarjotin kiinnostaa kaikkia. Vuoden 2015-16
 kurssitarjottimien paperiversiot jaetaan ensi tiistain (12.5.) RO-tuokiossa.
Wilma aukeaa valintoja varten keskiviikkona 13.5. klo 6.00.

Reipas joukko tutoreita aloittaa kurssitarjotinten tutoroinnit maanantaina 11.5. Lukiolla käyvät Linnajoen, AE-koulun, Askolan ja Myllyharjun koulun oppilaat saamassa ohjeita kurssien valitsemisesta. Pääskytielle mennään ohjaamaan samaa asiaa tiistaina 19.5. Tämä on tutoreiden suuri ja tärkeä tehtävä! Omat valintansa ensimmäisen vuoden opiskeluista 9.-luokkalaiset tulevat tallentelemaan keskiviikosta 20.5. eteenpäin.

Perjantaina ympäristöekologian kurssilaiset suuntasivat kohti Bosgårdia.

Linkki Bosgårdin tilalle.

Hirvittävän suuria tammia kasvoi kartanon puutarhassa. Viisi ihmistä pystyi ympäröimään tämän useampia satoja vuosia vanhan tammen. Kiinnostavia juttuja kertoili Bosgårdin vanhaisäntä. Tilalla kasvatetaan luomukarjaa, viljellään peltoja (kaura, härkäpavut) luomumenetelmillä ja hoidetaan metsää ilman avohakkuita. Ainoa lannoite on kompostoitu lanta. Tämä Charolais-rotuinen sonni löysi kaverin!

Tiesitkö muuten, että Uudellamaalla on enemmän hevosia kuin lehmiä? Valtaosa maitokarjasta on Suomessa maantieteellisesti Joensuu-Vaasa akselin yläpuolella.

 Yksi suurimpia ympäristöä muuttavia ongelmia on maassamme "pusikoituminen". EU tuen avulla saadaan osittain vanhoja hakamaita pidettyä avoimina. Bosgårdissa otetaan myös lampaat avuksi. Monet kasvit ja eläimet (hyönteiset, perhoset) tarvitsevat reviirikseen avointa kulttuurimaisemaa.

Suosittelen ehdottomasti tutustumista niin Bosgårdin tilaan kuin luontopolkuun ja historialliseen Husholmeniin.

 Rakennukset ovat 1800-luvulta ja edelleen käytössä.

 Eväspaussin jälkeen vielä suunta luontopolulle.
Pienen matkan päässä sijaitsee myös Hushomenin keskiaikainen linnasaari LINKKI
joka tällä kierroksella jäi vielä käymättä.
Kannattaa tutustua, hieno kesäretkikohde!


 Kevään ihanuuksia pääsi vielä nauttimaan lauantaiaamun Tornien Taistossa. LiLun linnut bongaili lintulajeja Sikosaaren (Ruskiksen) lintutornilla.

* Porvoo, Ruskis, lintutorni, LiLu:n Linnut, Peter von Bagh, Tapani Halttunen, Riikka Räsänen, Hans von Bagh, Emmalotta Kittilä, 75, räyskä, pikkukäpylintu

Sijoitus, jos nyt oikein laskin, on tänä vuonna 98. Oikein loistava saldo! Aamu oli kaunis ja aurinkoinen. Pientä luontokävelyäkin ehdittiin tehdä bongailun lomassa.

Riikka osaa matkia lintuja!

Loppuun vielä perjantain tilanne koivunlehdistä. Ei ihan vielä 10 senttisen kokoinen mutta kovassa kasvussa.

Ps. Älä unohda tätä: Sounds LINKKI