keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Vapun odotustaTässä niin magee juttu Meristä ja Juhosta että pistän sen kokonaisuudessaan (lisätiedoissa) näkyville. Hieno opetus uskalluksesta, kansainvälisyydestä ja tilaisuuteen tarttumisesta.
Jutun kirjoittaja musa-ope Anu T-B.

Lisätietojen lopusta löytyy muutama videonpätkä (kiitos Kasperi E:lle!) Linnankosken patsaan lakituksesta.

"LiLun alumnit Meri Linblad ja Juho Karhu vierailivat perjantaina 28.4.2017 kertomassa opiskelijoille lukion jälkeisestä elämästään. Kumpikin heistä asuu ulkomailla ja on kiinnostunut näyttelijän työstä, Juho myös musiikkiteatterin eri osa-alueista."


"Meri osallistui aikoinaan LiLun ryhmässä Tv Nelosen Stage –paras koulumusikaali –ohjelmaan, jossa LiLun joukkue päätyi finaaliin saakka ja tuli lopulta toiseksi. Meri kertoi saaneensa kipinän näyttelemiseen tv-studion kulisseissa, jossa julkkis-juontajat ja muu studion väki valmisteli nauhoituksia ja teki työtään. ”Voisiko tätä tehdä työkseen,” Meri kertoi pohtineensa. Hän hakeutui alusta asti ulkomaille näyttelijänkoulutukseen. Paikaksi valikoitui Kanada ja Vancouver Film School ( https://vfs.edu/  ). Oppilaitoksessa voi opiskella näyttelemisen lisäksi mm. pelituotantoa, käsikirjoittamista ja erilaisia elokuvatuotantoon liittyviä asioita. Meri kuvaili vuoden kestänyttä koulutusta sukellukseksi näyttelemisen ammattiin. Vuoteen mahtui 6 jaksoa, joista ensimmäisellä ikään kuin kasteltiin varpaita veteen, toisella ja kolmannella uitiin pinnalla, ja viimeiset jaksot sukellettiin syvälle. 6. jaksossa syväsukellettiin vailla mahdollisuutta palata pintaan. Vertauskuva on vahva, ja voimakas kokemus on myös näyttelijän koulutus, sillä instrumenttina on oma keho. Päivät olivat hyvin intensiivisiä ja pitkiä, ja opettajat puuttuivat henkilökohtaisiinkin asioihin saadakseen näyttelemiseen oikeita tunnetiloja. Suomessa Teatterikorkeakoulun näyttelijäkoulutus kestää kauemmin, ja Vancouverissa valmistuttiin vuodessa ammattinimikkeellä näyttelijä.
Meri ja Juho keskustelivat näyttelijän työstä, ja siitä kun jonkun projektin jälkeen rooli jää syystä tai toisesta pyörimään ajatuksiin. Näyttelijän työ on psyykkisesti ja fyysisesti vaativaa, ja jo koulutuksessa käydään koko tunneskaala läpi. Rankkaa! Koukuttavaa?!
Meri on kiinnostunut erityisesti kameran edessä näyttelemisestä. Hänellä, kuten kaikilla muillakin, on oma agentti joka tiedottaa sopivista audition –tilaisuuksista. Rooleihin haetaan tarkasti määriteltyä näyttelijää, kriteerit menevät yksityiskohtiin ulkonäöstä. Kutsu koe-esiintymiseen tulee nopealla aikataululla ja niihin täytyy olla valmiina lähtemään päivän varoitusajalla, käsikirjoituksesta sovitut kohtaukset osaten. Valmistumisensa jälkeen Meri on ehtinyt aloittaa myös kaupallisen alan opinnot ja työskennellä ravintolassa. Asiakkaina on joskus myös suomalaisia, sillä peliyhtiö Rovio avasi hiljattain konttorin myös Vancouveriin.
Juho kävi töissä lukion jälkeen, opiskeli Marco Bjurströmin Step Up Schoolissa, ja pohti myös teatterialaa. Hän oli lukioaikanaan mukana kahdessa LiLun tanskalaisen ystävyyskoulun Midsjællands Gymnasiumin kanssa tehdyssä produktiossa, ja opiskeli draamaa LiLussa. Produktioista ensimmäinen ”Hallo Who M I?” toteutettiin Tanskassa Haslevissa, ja toinen ”Round Porvoo” Porvoossa. Juho kertoi kipinän esiintymiseen syttyneen toisen intensiivisen projektiviikon loppuessa esityksiin – tätä voisi tehdä lisää. Hän kuuli ystävältään Huittisissa sijaitsevasta kansanopistosta, jossa oli opetus englanniksi. ”Missä on Huittinen?” – kysyi Juho, mutta nopeasti selvisi, että opistossa oli alkamassa esiintymiseen valmentava kansainvälinen koulutus. Juho päätti lähteä sinne, ja totesi ettei olisi nyt Roomassa jollei olisi aikoinaan tehnyt päätöstä lähteä Huittisiin. Siellä vieraili italialainen teatteriryhmä, jonka opettaja kutsui Juhon vierailemaan draaman opettajana kursseillaan Italian Alpeilla. Se vierailu poiki lisää yhteistyötä, ja lopulta stipendin yksityiseen oppilaitokseen 2-vuotiseen italiankieliseen koulutukseen, josta valmistutaan nimikkeellä ”Performer”. Opiskelu sisältää draama-, tanssi- ja esiintymiseen valmentavia kursseja sekä suurten produktioiden esittämistä yleisölle. Näyttelemisen kursseilla harjoitellaan paljon improvisaatiota. Juho kertoi italialaisen ja suomalaisen temperamentin eroista – italialaiset puhuvat enemmän. Uudessa tilanteessa, tai uuden tuttavuuden kanssa, italialainen puhuu paljon ja suhtautuu uuteen ihmiseen kuin vanhaan tuttuun.  
Juho totesi että italiaksi opiskelu sujuu kyllä, mutta haasteita on selvittää käytännön asioita italiaksi kun asuu Roomassa. Suomalainen opintotukijärjestelmä koskee myös ulkomailla opiskelevia. Meri ja Juho kehottivat tarkistamaan täyttääkö oppilaitos Kelan kriteerit opintotuen saamiseen ennen kuin päättää opiskelupaikasta. EU-maissa kuten Italiassa terveydenhoito on EU:n kansalaiselle maksutonta, mutta Kanadassa Meri joutuu maksamaan kuukausittaista vakuutusmaksua saadakseen ilmaisen terveydenhoidon.
Meri ja Juho kertoivat ”Show videosta”, joka rooleja haluavan täytyy tehdä saadakseen kutsuja koe-esiintymisiin. Videolla esitellään omia aikaisempia roolitöitä ja produktioita. Mukana on kasvokuvia eri kulmista ym. Kilpailu roolien saamisesta on kovaa satojen hakemusten saapuessa yhtä roolia varten. Koe-esiintymisiin kutsutaan pieni osa. Meri kertoi, että näyttelijöiden valinnassa esim. seuraajien määrä sosiaalisessa mediassa on tärkeä asia tuottajalle. Hän myös kertoi opettajansa ottaneen realiteetit esiin jo koulutuksen alussa: jos joku haluaa näyttelijäksi rahan takia, on väärässä paikassa. Juho sanoi, että on hyvä suunnitella näyttämötyön oheen myös varasuunnitelma. Silti kumpikin heistä rohkaisi kuuntelemaan tulleita lukiolaisia tekemään sitä, mikä itsestä tuntuu oikealta. Juho kehotti jättämään muiden vaatimukset ja oletukset ammatinvalinnasta sivuun ja hakeutumaan alalle, joka oikeasti kiinnostaa. Kummankaan suunnitelmissa ei ollut palata Suomeen ainakaan lähiaikoina.
Lopuksi sitaatti:
”Älkää jääkö odottamaan että ne sulkeutuneet ovet avautuvat, vaan liikkukaa eteenpäin,” Juho totesi.
Upeasti sanottu!
Kiitos vierailusta Meri ja Juho! Myötätuulta purjeisiin teille sinne Kanadaan ja Italiaan!" // Anu


Muutama Kasperin lähettämä videonpätkä Linnankosken patsaan lakitustilaisuudesta ennen vappua. Suuri kiitos! 
Itäväylän juttu.   Itse en päässyt (ensimmäistä kertaa!) mukaan patsaan lakitukseen. Itäväylän jutussa on kaikki olennainen. Onhan tämä aika hienoa, että kevät ja vappu alkavat LiLun
lakitustempauksesta!

Tässä touhussa tuli minulle myös tarpeellinen opetus: sen minkä jätät huomiselle siirtyy helposti seuraavalle viikolle! No, vihdoin viimein tämä postaus valmis!